El Voluntariat Social per Sant Fost va néixer 10 anys enrere amb l’objectiu d’ajudar la gent més gran del poble. Amb el temps, s’ha convertit en una entitat fonamental al municipi i de referència a la comarca, formada per una trentena de voluntaris i voluntàries que donen el que, diuen, és el seu gran tresor: temps. La Dolo i l’Alfons són dues de les persones més actives de l’entitat.
Abril 2020
-El Voluntariat Social per Sant Fost vau néixer ara fa deu anys amb un objectiu molt clar: ajudar a la gent gran
-En aquell moment existia la necessitat d’acompanyar i ajudar a la gent de Sant Fost, sobretot a les persones més grans. Amb el temps, l’entitat ha anat evolucionant i s’ha adaptat a les necessitats de la ciutadania, tot i que la gent gran és el col·lectiu al qual destinem més temps i esforços perquè és una part important de la població.
-De fet, a data d’avui organitzeu activitats molt diverses destinades a aquest sector
-Sí, un dels nostres objectius és combatre la soledat no desitjada, tant de la gent gran que viu sola com de la que és en residències. També fem activitats per a la gent gran que necessita sentir-se activa, sobretot a través del programa ‘No t’aturis’ en col·laboració amb l’Ajuntament. Fem tallers de català, castellà, anglès, matemàtiques, de memòria...
-I fa poc vau impulsar un nou projecte també dirigit a la gent gran
-I té molt èxit entre la gent que hi participa! Es tracta d’una trobada que organitzem els dimecres al matí a la Casa Bastinos en què fem gimnàstica dolça, un taller de manualitats i meditació. Un cop acabem, hi ha la possibilitat de quedar-se a dinar. Volem que els participants passin un matí entretingut, divertit i agradable i creiem que ho aconseguim perquè n’hem rebut una molt bona resposta.
-Teniu prevista alguna novetat al respecte?
-Justament dins aquest projecte, fa uns mesos vam fer un concert de gospel que va tenir molt d’èxit. Enguany, volem fer una actuació destinada a les persones grans però en què també s’hi pugui involucrar la família, per tal de fer xarxa. L’hem hagut de suspendre a causa de la crisi del coronavirus, però la reprendrem més endavant.
-A banda de la gent gran, també us adreceu a altres sectors de la població
-Sí, pels infants organitzem l’aula de deures i la recollida de joguines per Nadal i, pels pares, tallers sobre fills adolescents. També col·laborem amb altres entitats del poble, com Càrites i dos cops a l’any celebrem el mercat de segona mà.
-Quan se celebrarà aquest 2020?
-Enguany està previst pel juny i per a finals de tardor, si tot va bé. Aquest mercat és una bona oportunitat perquè persones amb dificultats econòmiques puguin comprar productes de primera necessitat a un preu baix. De passada, fomentem el reciclatge, la reutilització i la reducció de productes i fem poble.
-I amb l’institut també hi col· laboreu, oi?
-Sí, a través del Servei Comunitari, un projecte per a alumnes de 3r d’ESO inclòs dins l’assignatura de ‘Valors’. Són 10 hores teòriques i 10 hores pràctiques amb la nostra entitat. Fa dos anys que ho fem i hi participen un centenar d’alumnes. És una passada! Al principi genera certa reticència, però la majoria de joves acaben implicant-s’hi molt, sobretot en fer acompanyament a gent gran. És una iniciativa que els enriqueix molt.
-Aquests dies no fa més que parlar-se de salut. Quina és la salut de l’entitat?
-Som una trentena de voluntaris actius, de professions i edats molt diverses. La veritat és que estem molt satisfets i contents. Cadascú aporta el que pot, en funció del seu temps i les seves capacitats. Molta gent se sent malament perquè creu que no pot aportar el suficient...Però l’important és que tots posem el nostre gran de sorra en la mesura que puguem. Tots ens movem amb les mateixes directrius, sense exigències ni interessos.
-I amb el granet de sorra de molta gent, heu acabat sent una referència a la comarca
-Treballem molt gràcies a què el grup ha anat creixent a base de gent que s’implica i dedica el seu temps a ajudar els altres. No necessitem diners, necessitem temps.
-És l’essència del voluntariat
-És una experiència que tothom hauria de provar. Sempre hi ha un moment per fer-ne, ja sigui durant les vacances d’estiu, durant la jubilació... Al principi potser no atrau gaire perquè demana temps, i avui en dia està molt cotitzat. Però quan ho vius i comences a rebre molt més del que dones, busques aquest temps d’on pots.