L'educació per la Mobilitat Segura, EMS, és aquella acció formativa encaminada a desenvolupar coneixements, hàbits i actituds que millorin el comportament de conductors, vianants o passatgers amb la finalitat de reduir accidents a la via pública. La mobilitat segura és el dret a moure's amb eficiència respectant el medi ambient i la salut psicofísica de les persones.
1. Educació per a la mobilitat segura - EMS
La Policia Local de Sant Fost de Campsentelles vol fer de l'Educació per a la Mobilitat Segura una de les accions més importants en matèria de prevenció. Les activitats de difusió es faran de manera prioritària a les escoles de la ciutat.
La EMS, neix amb l'objectiu d'educar en comportaments cívics i aprenentatges de normes per a la correcta utilització de la via pública, des d'edats primerenques, inculcant conductes que impedirien, en tant que sigui possible, accidents i/o minimitzar les seves conseqüències.
L'EMS mereix una atenció preferent en el procés educatiu i constitueix, no només un mitjà fonamental per prevenir a l'escolar dels riscos que es deriven del trànsit, sinó a més és una inversió de futur. Indueix a aportar qualsevol classe d'esforços, transmetent els valors vials i de civisme, per exercir la mobilitat en un espai comú en el qual, per mitjà del coneixement i respecte de les normes, s'obtingui la garantia de seguretat idònia.
L'objectiu és projectar una educació viària en el transcurs del procés de creixement de l'alumne que motivi el seu interès per aprendre les normes que garanteixin la seguretat i discriminin les conductes de risc. Aquesta és una educació funcional que s'encamina cap a la pràctica d'una conducta responsable i d'un exercici de precaució constants, adquirits sobretot gràcies a un canvi d'actitud positiva cap als altres.
A partir del curs vinent 2021/22 s’impartiran classes d'educació vial als següents cursos:
• Cicle infantil…………….…..…... P-5
• Cicle de primària ………..….…. 2n i 5è
• Cicle de secundària ………..…. 4rt de l'ESO
Dins de la programació de cadascun dels cursos, es realitzaran diferents activitats que enforteixen els objectius als quals intentem inculcar als alumnes:
• Sóc cívic i tu també
• Parc Infantil de Trànsit
• Caravana d'educació vial
• Avis, papis…ara us educo! (STOP accidents)
• Canvi de marxa
• Concurs de dibuix d’educació vial
En definitiva, compartir els esforços i les accions amb la comunitat educativa, col·laborant en benefici de la societat, és el nostre màxim objectiu.
2. Cicle de INFANTIL
INTRODUCCIÓ
Els nens i les nenes de 3 a 6 anys, massa sovint no són conscients de les repercussions que pot tenir una acció espontània a la via pública. La seva percepció del risc és errònia i, a més, actuen sense reflexionar. Amb el seu comportament poden provocar un perill per a altres persones i encara més, per a la seva pròpia persona.
OBJECTIUS
CONTINGUTS
3. Cicle de PRIMÀRIA
L'alumnat d'aquesta etapa iniciarà comportaments, generalment, com a vianant autònom/a i, conforme vagi augmentant el nivell, com a conductor/a de bicicletes. Per a ells, els objectius d'Educació per la Mobilitat Segura tendiran al fet que els alumnes/as tinguin un major coneixement de l'entorn físic, en relació amb el tràfic, i al fet que es comportin adequadament com a vianant i conductor en ciutat o carretera, així com a viatger.
PARC INFANTIL DE TRÀNST
El programa es complementa amb pràctica a desenvolupar al circuit Infantil de Trànsit amb bicicletes i karts, on els alumnes i alumnes aprendran a comportar-se com a correctes vianants, circular correctament demostrant habilitats i actituds.
4. Cicle de SECUNDÀRIA
En l'ESO, els objectius de l'EMS tendiran a aprofundir en l'estudi de l'entorn i a inculcar en l'alumnat el sentit de la responsabilitat, referit a la conducció de bicicletes, ciclomotors i vehicles de mobilitat personal,VMP, per iniciar-los posteriorment, en l'aprenentatge de les normes, senyals i consells relatius a la seva conducció.
No s'ha d'oblidar que els/as joves entre dotze i setze anys són usuaris/as habituals d'aquests vehicles.
El curs finalitza la segona fase amb una xerrada de sensibilització a càrrec d’una persona amb mobilitat reduïda de l’Institut Guttmann.
En la part pràctica els alumnes i alumnes podran veure in situ una representació, amb personatges verídics i professionals, que vol conscienciar els joves sobre els efectes de combinar l’alcohol i la conducció.
5. Concurs de DIBUIX
La Policia Local de Sant Fost de Campsentelles, mitjançant la seva Unitat d’EMS, organitzarà el Concurs de Dibuix d’Educació Vial adreçat a nens i nenes de 5è del cicle superior de primària.
L’objectiu d’aquest concurs és conèixer a traves dels dibuixos la visió que tenen de l’Educació Vial, i al mateix temps fer-los reflexionar sobre un tema del seu entorn tan important com és el transit i la circulació tant de vehicles com dels vianants.