Els gegants de Sant Fost

HISTÒRIA

L’origen dels primers  gegants  de Sant Fost  de Campsentelles se situa al principi de 1997, quan tres persones benestants del poble van encarregar la construcció d’una parella de gegants que van pagar de la seva butxaca i que van cedir al poble.

El gegant es deia Miquel  i representava un home llarg d’anys que treballava al camp fent les feines de pagès, i ella, la Quimeta, era la lletera d’aquells anys que repartia la llet porta a porta tant si plovia, nevava o feia calor. Aquests gegants van tenir una vida curta i van desaparèixer poc temps després  de ser batejats el 27 de juliol de 1.997, i a hores d’ara ningú sap on són.

L’any 2009, l’Ajuntament de Sant Fost de Campsentelles va donar suport  a la proposta de la regidoria de Cultura de recuperar els gegants del poble, ja que hi havia diverses persones Santfostenques interessades a recuperar aquesta tradició de país.

Els nous gegants se’ls va anomenar, Faust, en honor a la gent santfostenca que al llarg dels anys ha sabut mantenir el nom d’un poble mil·lenari, malgrat  el lapsus del temps de la República quan va dir-se Alba del Vallès i Marina com a nom a la Geganta, per la situació del poble a l’aixopluc de les muntanyes de la Serralada amb vistes a Marina i també perquè una part de la superfície del municipi pertany al marc de Marina.

En Faust i la Marina es van presentar l’any 2010 i van ser batejats el dilluns 26 de juliol durant els actes de la Festa Major del poble,

Apadrinats pels gegants Vicenç i la Marinette, del poble veí de Mollet del Vallès, que també van participar a la trobada gegantera.

La nova colla gegantera va arribar a tenir més d’una vintena de persones de totes les edats, amb moltes ganes de viure i gaudir el món geganter i de col.laborar en tot allò relacionat amb els gegants, al poble, a la comarca i al país. Una part important de la colla la formaven els grallers i el grup de percussió.

Actualment la nova colla gegantera els treuen a les festes més tradicionals del poble com les del Patró, Festa Major etc.

 

DESCRIPCIÓ: La darrera parella de gegants es va encarregar al constructor de gegants de cartró Ventura  & Hosta, de Navata, de la comarca de l’Alt Empordà . En Faust té una alçada de 3,45 metres  i la Marina 3,50  metres i pesen 32 kg cadasqú.

DETALLS ARTÍSTICS: Els gegants de Sant Fost de Campsentelles van abillats amb robes d’inspiració de la pagesia catalana de la primera meitat del segle passat d’un poble  dedicat a l’agricultura i la ramaderia. Ell d’una trentena d’anys,  porta un vestit amb armilla tot negra amb una camisa clara, barretina lila i una faixa del mateix color. Amb la mà dreta sosté una aixada que es recolza a l’espatlla. La Marina  porta un elegant vestit i un mocador d’espatlles  de color crema estampat amb branquillons de lors i fulles escaients ribetejats amb franges blanques, amb davantal  i maneguins reixats transparents de color negre. Al cap llueix un vel reixat amb un llacet just damunt el frnt que lliga al voltant del coll. Amb la mà esquerra sosté un cistell ple de raïms i a la dreta, un branquilló també de raïm.

EMPLAÇAMENT: Estan ubicats a l’Oficina d’Atenció al ciutadà ( OAC) DE L’Ajuntament de Sant Fost de Campsentelles.

PROPIETAT: De l’Ajuntament de Sant fost.

Text  extret  del llibre Fem Memòria Sant Fost de Campsentelles S.XX

El Patrimoni Cultural d’en Jaume Rifà i Solé

 

 

 

Darrera actualització: 30.11.2022 | 12:52