La població de senglars a Catalunya ha crescut exponencialment a la darrera dècada. Les dades que aporta el Pla estratègic pel control de danys del senglar a Catalunya 2025, presentat pel departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, evidencia amb dades la realitat del senglar a Catalunya:
‐ 1.840 expedients de danys a l’agricultura a Catalunya el 2021 ‐ Prop de 3.000 accidents de trànsit a provocats per senglars ‐ Disseminació de malalties infeccioses com la tuberculosi, la triquina i la pesta porcina africana (PPA). ‐ Impactes sobre la biodiversitat.
De fet, Carme Rosell, experta en senglars, gestió de conflictes amb fauna i directora de la consultoria ambiental Minuartia, admet que les mesures preses fins ara a Catalunya "no han aconseguit posar-hi fre". La qüestió és que en 20 anys la població s'ha multiplicat per la gran capacitat d'adaptació als hàbitats, perquè els senglars mengen tota mena d'aliments, són molt prolífics i per la manca de depredador salvatge.
A Sant Fost de Campsentelles aquestes últimes setmanes hem presenciat diferents batudes de senglars. Aquesta acció, en cap cas és promoguda ni dirigida per l’Ajuntament. La competència d’aquesta acció prové de la Societat de Caçadors alineat amb la Generalitat per al control de danys del senglar que actua arreu del territori català. La Societat de Caçadors segueix la regulació de l’ordre de vedes 2022-2023, RESOLUCIÓ ACC/821/2022 i Resolució ACC/2716/2022 , i te l’obligació de senyalitzar la zona de caça. Cada associació decideix les dates de les batudes, sempre emmarcat dins de les dates que la Generalitat de Catalunya assigna. Al municipi de Sant Fost, l’Associació de Caça centra l’acció del senglar els dissabtes (aprovat per la seva assemblea) i l’Ajuntament únicament fa d’altaveu per als veïns i veïnes de Sant Fost, a la fi d’informar i evitar les possibles accidents.
D’altra banda, l’Ajuntament, dins de les seves competències, treballa un pla de gestió ètic per poder donar sortida a aquesta problemàtica cada cop més palpable. El 21 de desembre de 2021, es va anunciar una acció, emmarcada en un conveni amb col·laboració de la UAB, de captura centrada en el desenvolupament de vacunes immunocontraceptives en animals joves. Actualment, es segueix treballant per al desenvolupament de la vacuna, però malauradament escara es troba es fase inicial del projecte. Tanmateix, tampoc han pogut resoldre l’obtenció del permís per un nou espai on tenir els animals en observació, segons va comunicar el 19 de gener de 2023 la mateixa UAB a l’Ajuntament. És per això que, de moment, no es preveuen les actuacions d’aquest pla, almenys fins agost-setembre de 2023.
Les accions ètiques que promou l’Ajuntament per al control del senglar i l’acció de la caça no són incompatibles donat que les accions de caça es du a terme en el animals dins del seu hàbitat, i els exemplars als que es poden vacunar s’haurien de retirar del seu entorn natural i situar-los en un espai d’observació controlat (segons conveni signat).
Des de l’Ajuntament de Sant Fost, continuem treballant amb la Generalitat, l’associació de caçadors i d’altres actors implicats per fer front a aquesta situació tan greu a fi de minimitzar l’impacte del creixement desmesurat del senglar i evitar els danys que provoca en l’agricultura, entorns urbans, zones verdes, el risc d’accidents entre d’altres.
Per més informació, podeu consultar les següents fonts:
PLA ESTRATÈGIC PEL CONTROL DE DANYS DEL SENGLAR A CATALUNYA 2025
Noticies Sant Fost - Pla de control de porcs senglars
Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural – Normativa de caça
EL PAÍS - El fracaso de la lucha contra el jabalí: Cataluña encara la emergencia cinegética