Comissió veïnal B500

Dimarts, 20 de gener de 2015
Divendres 16 de gener es va celebrar a L’Ateneu, una sessió informativa sobre la B500, oberta a tota la població, seguint les propostes de la primera reunió amb veïns i propietaris de finques amb façana amb la B500, del passat 27 de novembre.

L’Alcaldessa, acompanyada a la taula pel regidor d’urbanisme i un membre de la Comissió veïnal, explicava els antecedents i la feina feta fins al moment.

Situació de partida
La B500 parteix Sant Fost pel mig.
Per ella hi circulen 360.000 vehicles al mes.
S’ha detectat que més de 1.000 conductors al mes se salten el semàfor vermell (les infraccions no disminueixen i el 96% són gent de fora del poble, circulen amb la sensació d’anar per una carretera més del territori i no un carrer de poble).
És un problema històric: a molts pobles amb la mateixa situació es va optar per realitzar rondes o circumval·lacions. L’orografia de Sant Fost va dificultar trobar una solució. Als 80, es debatia el tema de la variant però no va ser possible l’acord perquè les propostes o bé agredien el territori o bé incorporaven la càrrega de peatges.

Actualment
S’hi continua treballant amb l’objectiu de recuperar aquesta carretera o un tram de la mateixa, com a carrer o rambla.
La crisi econòmica fa impensable ara l’execució de la variant. S’ha proposat pensar en un desviament provisional que suposaria enllaçar i condicionar el traçat de camins rurals que ja existeixen per crear una via de 6 metres d’ample amb un asfaltatge no agressiu amb l’entorn.
S’ha creat una Comissió Veïnal per al seguiment del tema i el plantejament de mesures de pressió. En aquests moments s’està recollint signatures i es demanarà el suport de les entitats.
La Direcció General hi està treballant: ha vingut a inspeccionar el terreny i els seus tècnics especialitzats estan treballant en propostes de traçat.
Han autoritzat la instal·lació d’un semàfor regulador a l’alçada de l’estanc, mentre no s'implanta una solució, com a mesura de seguretat .

Quin traçat volem?
Que no afecti els veïns.
Que respecti el territori: el Barri Sant Pere, el bosquet, les vinyes...
Que es pugui consensuar amb tots els santfostencs.

Planificació
Actualment s’ha establert una relació de confiança i col·laboració amb el la Direcció General de Carreteres de la Generalitat i es resta a l’espera d’una proposta de traçat. Tot i això s’estableixen unes condicions i objectius de futur.
Si a mitjans de març no hi ha cap proposta o resposta positiva, es traslladarà les signatures al director general de carreteres i es començarà les accions que la Comissió consideri.
Si la Generalitat realitza el desviament, l’ajuntament es compromet a recuperar el projecte del Pla de Barris que ja plantejava un itinerari de vianants del centre, per fomentar el sentiment de pertinença i de centralitat.
Darrera actualització: 20.11.2020 | 10:32