Protecció Civil de Sant Fost: “Col·laborar amb Protecció Civil és un trampolí per agafar experiència en l’àmbit de les emergències i la seguretat”
L’any 1987 naixia Protecció Civil de Sant Fost, una entitat constituïda després que uns quants veïns s’organitzessin per fer tasques de prevenció d’incendis forestals en un grup que en un primer moment es va anomenar Pronto Auxilio de la Conreria. Jordi Gallego, que va començar a ser voluntari de l’entitat l’any 1993, actualment és coordinador municipal de Protecció Civil de Sant Fost i president de l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil de Sant Fost.
Setembre 2020
Fa més de tres dècades que funciona Protecció Civil de Sant Fost. Són molts anys...
Sí, com a associació vam néixer el 15 de maig del 1987. Vam començar amb molt pocs mitjans i hem anat evolucionant amb el pas dels anys. Hem crescut en personal i també hem aconseguit materials més moderns, d’acord amb els nous temps.
Protecció Civil sou tota una institució a Sant Fost. Com és la relació amb els veïns?
Som una de les Proteccions Civils pioneres de Catalunya, vam ser de les primeres a constituir-se. Segurament per això, per la trajectòria que duem, som considerada com una de les millors. Els veïns ens coneixen molt i ens sentim molt ben considerats. Valoren la feina que fem i ens han normalitzat. Així com en altres pobles no passa, aquí és molt habitual que la gent ens truqui quan hi ha una emergència, i que ho faci tant a la Policia local com a nosaltres. Per això cal que estiguem molt ben coordinats.
Com és Sant Fost per a un equip de Protecció Civil?
És un poble on hi ha molta feina, durant les quatre estacions de l’any. És un cas especial perquè estem a prop del mar i no estem gaire elevats, però l’hivern és dur. Per exemple, cada hivern hem de treure les màquines de sal perquè hi ha molta humitat i els carrers es glacen, fet que no passa a ciutats veïnes com Mollet o Badalona. A l’hivern tenim gelades i nevades, a l’estiu patim risc d’incendi i a la tardor i a la primavera acostumem a tenir força pluges. És un poble intens!
Quines tasques realitzeu amb més freqüència a Sant Fost?
Bàsicament, són la prevenció i l’actuació en situacions d’emergència. Quan parlem de prevenció, sobretot ens referim als avisos de la Generalitat de prealerta o alerta en situacions meteorològiques o contra incendis forestals. També actuem en cas d’accidents -de fet, tenim un equip especialitzat en accidents de trànsit. Amb menys freqüència, també podem actuar en desaparició de persones o en incendis d’habitatges. Toquem totes les emergències que puguin sorgir.
Al llarg de tots aquests anys de feina, quina és la primera experiència que et ve al cap si penses en la tasca de Protecció Civil?
L’experiència més important que destaco és la de l’huracà Mitch, quan l’Ajuntament ens va enviar a Nicaragua durant 40 dies, al poble de Somotillo que està agermanat amb Sant Fost, per ajudar a superar aquella catàstrofe. Considero que és una de les experiències més importants que hem viscut.
De quina salut gaudeix l’entitat ara mateix?
Ara mateix som gairebé una vintena de voluntaris, però hem tingut èpoques en què hem estat 30. Quants més siguem, millor. Hem de tenir en compte que funcionem amb persones voluntàries i que actuem en casos d’emergència, per tant, si passa una emergència en un dia laborable, poca gent podrà venir... Si tenim més marge de voluntaris, serà més fàcil actuar.
Per què algú s’hauria d’animar a ser voluntari o voluntària de Protecció Civil?
És un dels primers passos a fer si t’agrada la feina dels serveis de seguretat i d’emergència. Hi ha hagut molts voluntaris que han començat amb nosaltres i s’han professionalitzat en altres cossos com el de policia local, Mossos d’Esquadra, Bombers... És una trampolí per agafar experiència i descobrir si aquest tipus de feina va amb tu o no.
Vols enviar algun missatge final?
Si els joves del poble es volen fer voluntaris, estem a la seva disposició perquè s’inscriguin. Que ens enviïn un e-mail a protecciocivil@santfost.cat o que ens truquin al telèfon 93.579.69.89. Necessitem gent, així que animeu-vos!