Mayte Toledo, caporal-cap de la Policia Local de Sant Fost: “Treballem per a les persones; volem ajudar-les a millorar les seves vides i que siguin més segures”
Mayte Toledo té 46 anys i és de Santa Coloma de Gramenet. Tot i això, ben aviat es va traslladar a viure a Barcelona, per després fer-ho a Parets, Lliçà d’Amunt i Mollet. Coneix bé la comarca, també des d’una perspectiva professional: ha treballat a les comissaries de Santa Eulàlia de Ronçana, de Bigues i Riells i de Mollet, a més de la de Torelló. Aquest setembre s’ha incorporat com a Caporal-Cap de la Policia Local de Sant Fost.
Octubre 2020
Acabes d’incorporar-te a la Policia Local de Sant Fost com a caporal-cap, quines són les primeres impressions que t’has endut del poble?
M’ha sorprès la qualitat del municipi: té barris molt bonics i és un poble molt viu. La gent es mou, s’implica, no és només un poble dormitori. Tot i ser un municipi molt disseminat, té una població molt activa i que mostra interès perquè el poble sigui un lloc millor on viure. Això és molt positiu perquè comporta que arribi informació molt valuosa a la comissaria.
Com arribes a Sant Fost?
Necessitava un canvi en la meva trajectòria. Sóc una persona molt inquieta i creativa, i em feia falta un canvi. M’estimo molt Mollet, d’on sóc funcionària, però em calia fer un pas més en la meva trajectòria professional i aprendre coses noves. Crec que Sant Fost és el lloc ideal.
Ocupes un càrrec de responsabilitat en una àrea tradicionalment masculinitzada
Per qüestions històriques, la incorporació de la dona en càrrecs de responsabilitat dins dels cossos policials ha estat més tardana que la dels homes. Això està canviant i jo en sóc exemple. Estic molt agraïda a l’Ajuntament de Sant Fost per haver-me fet confiança.
La de Sant Fost és una comissaria amb un pes femení molt important
Sí, actualment som sis agents femenines i quatre agents masculins. Fins i tot el personal administratiu és una dona! Amb coneixement de causa et dic que les meves companyes aporten molta qualitat a la feina i que les dones podem aportar molt des de la nostra perspectiva de gènere.
Quins són els principals objectius que et planteges?
Tinc en ment un doble objectiu: d’una banda, construir i estructurar la comissaria a nivell intern. Vull optimitzar els recursos, unificar criteris de treball i fomentar la comunicació per donar un servei de qualitat a la ciutadania. També vull treballar les tres grans àrees de qualsevol cos policial: la proximitat, el trànsit i la seguretat ciutadana.
La proximitat és un element clau per a qualsevol cos de policia local
Absorbeix un gran volum de la nostra feina perquè són requeriments de la ciutadania que tenen a veure amb convivència ciutadana i resolució de problemes. Per això vull que la policia estigui orientada a la resolució de problemes. Som un servei públic i centrarem tots els nostres esforços en donar un servei de qualitat al conjunt del municipi. Treballem per a les persones i volem ajudar-les a millorar les seves vides i que siguin més segures. No serem només una policia d’afrontació i gestió de requeriments, sinó que volem ser proactius sent propers, interactuant amb la ciutadania i generant confiança.